In het boek ‘Wie is hier nou de baas!?’ van Pep Degens las ik een interessante vraag.

Hoe leiden wij ons leven? Leiden wij wel ons leven? Leiden onze drijfveren ons, of leiden wij onze drijfveren? Gaat het zijn gangetje? Of leef je blakend van passie?

De Amerikaanse psychologen Richard Ryan en Edward Deci onderscheiden drie universele basisbehoeften die de psychologische brandstof vormen voor ons allemaal:

  • autonomie – de behoefte om eigen baas te zijn en je eigen weg te bepalen;
  • verbondenheid – je verbonden voelen met andere mensen;
  • competentie – de wens om iets te doen waar je goed in bent en wat ertoe doet.

Klinkt mooi alleen lukt dat niet altijd in de praktijk. Dat herken ik zelf ook. Ik vind het bijvoorbeeld best lastig om ‘nee’ te zeggen. Wie zou er dan bij mij de baas zijn? Met andere woorden welk deel van mij geef ik de regie? De ‘pleaser’ bijvoorbeeld? Tja, die wil vooral aardig gevonden worden en zal er alles aan doen om daarin succesvol te zijn. Echter, doe ik dan wel wat ik werkelijk wil? Waar ik op dat moment behoefte aan heb? Hoe prettig is het eigenlijk om dan toch ‘nee’ te zeggen waarmee ik ‘ja’ zeg tegen mezelf.

Heb jij behoefte om meer te leven vanuit autonomie, in verbinding met jezelf en je omgeving? Je talenten verder te ontwikkelen en in te zetten?

LEV biedt coaching aan mensen die meer de regie willen nemen en vanuit vertrouwen te leven. Zelf regie nemen in het leven leidt volgens LEV tot authenticiteit, het leveren van jouw waardevolle bijdrage, voldoening  en geluk!