Roept dit beeld iets bij je op? Zo ja, wat?

Zoals je allicht gemerkt hebt, regent het de laatste dagen in Nederland. Het valt mij op dat er veel mensen iets van vinden. ‘Wat een vies weer!’, ‘Laat de lente maar komen’, ‘Gatsie, ik wil zo echt niet naar buiten!’, ‘Het is nu wel genoeg geweest’.
 

Gekleurd beeld

We vinden al snel wat van iets. Dat doet ons brein. We zien iets en interpreteren het. Die interpretatie is echter een gekleurd beeld. Vanuit dat gekleurde beeld kijken we naar de werkelijkheid (wat dat ook moge zijn) en wordt het gekleurde beeld onze werkelijkheid. Dat is niet alleen zo met het weer. Het gebeurt continu. We zien de werkelijkheid door hoe wij ernaar kijken. Vaak wordt de werkelijkheid ook van te voren al ingevuld. Het regent bijvoorbeeld. ‘Gatsie het regent. Ik moet straks naar een afspraak en dan word ik helemaal nat geregend. Ik heb er echt geen zin in!’. We vormen al een beeld van hoe de werkelijkheid zal verlopen. Wat blijkt wellicht? Het is gestopt met regenen. Het is droog terwijl je op je fiets naar je afspraak rijdt.
 

Onbevangenheid

Gisteren fietste ik met mijn jongste dochter naar school. Gehuld in regenkleding stapten we op de fiets. ‘Mama, ik vind het altijd leuk als het regent. Je kunt dan zo lekker door de plassen rijden’. Mijn dochter zat bij mij voorop en vroeg mij vervolgens of ik door de plassen wilde rijden. Het liefst de grootste plassen. ‘Ach, waarom ook niet’; dacht ik. Met mijn dochter voorop, sjeesde ik door de plassen. Mijn dochter had enorme pret. Bij mij verscheen ook een glimlach op mijn gezicht. Ik vond de onbevangenheid van mijn dochter mooi om te zien en realiseerde mij wat het effect is van hoe je naar een situatie kijkt.
 

Er overtuigd van geraakt

De manier waarop wij kijken komt voort vanuit onze overtuigingen. Meestal gebeurt dat onbewust. We zijn ergens overtuigd van geraakt, maar klopt het ook? Is het een feit, een overtuiging of een mening? En welke invloed heeft dat op jou?
Misschien een mooie vraag om een keer mee te nemen als je gaat wandelen?
 

Voordelen van wandelen in de regen

Trouwens er zijn een aantal voordelen van wandelen door de regen:
 
1) Je komt geen mens tegen in het bos.
2) Het bos ruikt heerlijk.
3) Na de wandeling geniet je extra van een warme kop thee of koffie.
 
Zo heb ik dat althans vanochtend ervaren. Jij zal het weer op je eigen manier ervaren.
 

Brenda Boele Buitencoaching