Op een doordeweekse avond, onder het genot van een prettig gesprek en een drankje, ontstond het idee; samen gaan zwemmen in natuurwater. Je kent het beeld misschien wel? Hoe een wat oudere dame heel gracieus het water in glijdt en zonder schroom zwemt in natuurwater. Je ziet een tevreden glimlach op haar gezicht verschijnen en stiekem voel je het verlangen dit ook te doen. Althans wij, Sietske en ik, voelden beiden dat verlangen. Om heel natuurlijk en zonder schroom in natuurwater te zwemmen. Echte en pure ervaringen te beleven en te delen.

Buitengewoon verschijnsel

Afgelopen september gingen we voor het eerst te water. Ongemakkelijk ontdeden we ons van onze kleding. En wat nu? Gewoon maar springen dan hè? Die ene sprong had, achteraf, ongelooflijk veel betekenis. Het was niet alleen springen in het water, maar tevens voorbij gaan aan alle stemmetjes in mijn hoofd. Niet alleen onze eigen stemmen bleek. We kregen ook te maken met allerlei opmerkingen van anderen. Ben je gek geworden om in natuurwater te gaan zwemmen? En die ratten dan? Is het niet te koud? Jeetje, wat stoer van jullie! Er werden zelfs vanaf de kant foto’s en filmpjes van ons gemaakt. Alsof we een buitengewoon verschijnsel waren dat vastgelegd diende te worden om vervolgens met anderen te delen. Met de beste intentie uiteraard. Althans, daar ga ik gemakshalve vanuit.

Oergevoel

Jeetje, wat een bijzondere en pure ervaring was het! Om de verbinding te voelen met de alomvattende natuur. Waar wij onderdeel van zijn. Het voelde eigenlijk zo natuurlijk om dit te doen. Een oergevoel steeg naar boven. Daar lagen we dan in het water. Met opborrelende lachsalvo’s. Een intens gevoel van leven!

Geloof het of niet. Er blijken meer gekken zoals wij te zijn. Inmiddels hebben er ruim 20 mensen bij ons aangesloten. In wisselende samenstelling en op verschillende plekken gaan we te water. In de groepsapp die we in het leven hebben geroepen, houden we elkaar op de hoogte, maken we zwemafspraken en delen inspiratie. Er spat één en al enthousiasme vanaf. Daar worden wij heel blij van!

Goed tegen stress

Nu blijkt overigens dat zwemmen in koud water (of onder de koude douche) goed is voor je weerstand, tegen stress, het activeren van bruine vetten, enzovoorts. Ook wordt je autonome zenuwstelsel als het ware gereset. Best handig in tijden van stress.

Blootstelling aan kou activeert het sympathische zenuwstelsel, verhoogt de neurotransmitters endorfine in je bloed en bevordert adrenaline vrijlating in het brein. Bovendien stuurt het, door het hoge aantal kou-receptoren in de huis, een overweldigend aantal elektrische impulsen van de zenuwuiteinden naar het brein, wat een anti-deprimerend effect heeft.

Uit: Adapted cold shower as a potential treatment for depression (2008)

Verbinding en plezier

Bovenal geeft het ongelooflijk veel plezier. De verbinding die ik voel met de mensen waarmee we zwemmen (inmiddels maximaal twee minuten dippen….), is goud waard. En zeker in deze tijd. Een tijd die best veel onzekerheid brengt voor velen. Waarin het soms zoeken is naar verbinding met anderen. Binnen je werk en ook privé. Waarin stress wordt ervaren door de combinatie van thuisonderwijs en werk. Of ben ik hierin de enige?! Kortom, een uitdagende tijd. Dan zijn dit soort momenten, van samen dippen in natuurwater, van onbeschrijfelijke waarde. Zoiets gun ik iedereen. Of het nu gaat om een duik nemen in koud water of een andere activiteit. Voorbij de stemmetjes en angsten die ons in de greep kunnen houden. Gewoon dive into life!

Inspiratie en tips

Misschien heb jij ook inspiratie en tips over wat je kunt doen om te ontspannen en (weer) verbinding te voelen met anderen? Om gewoonweg vreugde te ervaren. Wat eigenlijk heel veel waard is mijns inziens. Thuis en/of op het werk.

Ik lees ze graag! En anderen waarschijnlijk ook.

Of ben je net zo gek als ik en wil je een keer mee? Laat het mij dan weten.

Dive into Life!

Brenda Boele