Zittend achter mijn laptop kijk ik naar buiten. De Magnolia achter in de tuin staat in bloei. De zon schijnt en ik hoor vogels tjilpen. Ondertussen is de wereld in de greep van het coronavirus. Wat eerst een nieuwsbericht was over de situatie in Wuhan, is nu ook dagelijkse realiteit in Nederland. Voor mensen die werken in de vitale beroepen is het alle hens aan dek. Onwerkelijk en tegelijkertijd sijpelt de realiteit druppelsgewijs binnen. Sociale afstand houden is op dit moment van belang om de groei van het aantal besmettingen enigszins te beperken. ‘To flatten the curve’. Letterlijk en figuurlijk een stapje terug nemen. Dit heeft allerlei gevolgen. Sociaal, economisch en anderszins. Gevolgen die we nu nog niet kunnen overzien, maar maatregelen die op dit moment noodzakelijk zijn.

Aan de andere kant biedt deze situatie ruimte voor andere dingen wellicht. Een soort noodgedwongen collectieve time-out. Mijn oudste dochter van twaalf zei: ‘We moeten er maar het beste van maken’.

Naar buiten, de natuur in

Als buitencoach heb ik mijn sessies afgezegd. Dat betekent echter niet dat je niet naar buiten kan. Juist nu is hier meer tijd voor. En wat extra vitamine D opdoen kan nu ook geen kwaad. Wist je trouwens dat je door in het bos te wandelen je immuunsysteem versterkt? Uit onderzoek blijkt dat verschillende bomen en planten etherische stoffen produceren die het autonome zenuwstelsel activeren. Je bloeddruk verlaagt en je immuunsysteem versterkt. Het werkt stressreducerend. Kortom het in de natuur zijn heeft vele positieve effecten op je gezondheid en gevoel van welbevinden. En dat gratis en voor niets.

Ware natuur

Daarnaast kom je door de natuur in te gaan, weer in contact met je ware natuur. Het herstelt de natuurlijke verbinding. We staan niet los van de natuur. Wij zijn immers zelf natuur. Een onderdeel van een groter geheel. Alles is met alles verbonden. Het levensweb. Trek je aan een draadje dan heeft dat gevolgen voor het hele web. Ook nu is dat weer zichtbaar.

Moment van bezinning

Misschien heb je een vraag of speelt er een thema in je leven waar je meer zicht op wil krijgen. Om tijdens een wandeling nog meer te kunnen ontspannen, rust in je hoofd te creëren en je intuïtie aan te spreken, deel ik hierbij deze gratis buitenoefening. Als je interesse hebt in nog meer oefeningen of een vorm van coaching op afstand, laat het mij dan even weten.

Niet weten

Wie weet wat deze periode ons uiteindelijk zal brengen? We weten het niet. Ik wens je vertrouwen en compassie in dit ‘niet weten’. Een goede gezondheid voor jezelf en je dierbaren.

Brenda Boele