Bezinnen

Vorige jaar, december 2016. Het einde van het jaar nadert. Voor mij een moment om mij te bezinnen op het afgelopen jaar. Wat heeft het jaar mij gebracht? Welke stappen heb ik gezet? Het is voor mij ook een moment om voorzichtig vooruit te blikken. Wat zijn mijn wensen voor het nieuwe jaar? Het nieuwe jaar voelt voor mij als een ongeschreven hoofdstuk. Met welk verhaal wil ik het volgende hoofdstuk vullen?

Dromen

Ik voel een verlangen opborrelen. Het verlangen is sterker geworden nadat mij de vraag werd gesteld; wat is jouw droomwens? Als alles mogelijk is, hoe ziet jouw droomwens eruit? Na deze vraag val ik even stil. Ik wil naar Nepal. Ik wil daar heen en gewoon plaatjes schieten. Ik wil meer reizen, fotograferen, schrijven en in de natuur coachen vanuit mijn eigen bedrijf. Ik voel dat mijn energie gaat stromen. Vooral bij de gedachte om op reis te gaan. Zou het kunnen….? Waarom eigenlijk niet?! Ik neem van binnen een besluit. ‘Weet je, ik ga het gewoon doen’. Hoe weet ik nog niet, maar ik ga!’.

Stoute schoenen

Inmiddels is het december 2017. Wederom tijd om de balans op te maken. Ik glimlach en denk terug aan een e-mail die ik heb verstuurd aan de twee oprichters van stichting Mountain Child Care. In de e-mail bood ik mijzelf aan als amateur fotograaf om mee te gaan op een Quest Trek met Nepalese- en Nederlandse jongeren. Ik eindig mijn e-mail met de zin ‘Mijn vraag komt wellicht nogal impulsief over. Ik heb ook nog geen idee hoe en wat, maar soms krijg je iets ingegeven en dan is het ‘goed’ om daar naar te luisteren. Vandaar dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken door jullie deze e-mail te sturen.’

Niet wetende dat daarmee het zaadje werd geplant om vervolgens in november mee te gaan op een Quest Trek als fotograaf met Mountain Child Care. Ik weet nog dat er mensen tegen mij zeiden; ‘joh, zij zullen vast veel meer van dit soort verzoeken krijgen’. ‘Wat is nu de kans dat het lukt?!’. ‘Zie je dat wel zitten zo lang je gezin alleen laten?’ ‘Kun je thuis wel loslaten?’ ‘Moet je er niet veel voor regelen om weg te kunnen van huis?’. Ondertussen voelde ik vertrouwen. En thuis, dat komt vast goed. Maar ook, wat wil ik laten zien aan mijn dochters? Dat hun moeder zichzelf wegcijfert? Of dat hun moeder haar leven (met vallen en opstaan) vormgeeft vanuit haar verlangens? Dat je, hoewel sommige dingen spannend zijn, de moed hebt om…… tja te LEVEN.

Picture Your Life!

Dat is waar Picture Your Life over gaat; jouw leven vormgeven op een manier die bij jou past. Vanuit jouw persoonlijke waarden, talenten en verlangens. We zijn zelf vaak onze grootste obstakel. Onze eigen belemmerende overtuigingen weerhouden ons ervan om te doen wat we werkelijk verlangen. Dat kan groot of klein zijn. Dat maakt niet uit. Misschien herken je het wel? Je bent tevreden met hoe je leven verloopt en toch knaagt er iets. De weken, maanden en zelfs jaren gaan voorbij. We zijn druk met onze baan, gezin, sociale contacten, school, enzovoorts.

Wellicht worden er tijdens vakanties mooie plannen gemaakt. Eenmaal weer terug in de ‘gewone’ structuur, raken we de mooie plannen uit het oog. Gaan we weer over op de waan van de dag. Het leven vult zich als vanzelf in. Alleen is dat wat je werkelijk verlangd? Of is er meer? Een zachte stem in jou? Een knagend gevoel? Hoe zou het zijn om daar meer ruimte aan te geven? Om daar eens bij stil te staan. Jezelf daarvoor de tijd te gunnen. Wat zou je tegenkomen? Wat zou je jezelf horen denken? En welke raad zou je jezelf geven als je terug kijkt op je leven als tachtigjarige?

Als jij voorzichtig vooruit zou blikken op 2018, welk verhaal wil jij schrijven? Stel dat alles mogelijk is. Wat zou jij wensen? Waar droom jij van?

Wil je alvast beginnen?

Oefening

Ga ontspannen zitten. Sluit je ogen. Richt je aandacht naar binnen. Op je ademhaling. Voel je voeten op de grond. Laat je verbeelding de vrije loop. Welk verhaal wil jij schrijven? Zie het als een film voor je. Waar ben je? Hoe is de sfeer? Wat ruik je? Wat ben je aan het doen? Met wie ben je? Hoe voel je je? Enzovoorts.

Misschien had je een helder beeld? Of wellicht ook niet. Dat wat je opmerkte, koester het. Neem het met je mee en zoek een vorm om het meer handen en voeten te geven. Schrijf het op. Maak een collage van beelden. Of neem het mee in je slaap. Spreek voordat je gaat slapen de intentie uit om meer te zien/ervaren/voelen over jouw droom. Tijdens je dromen…. Leg een boekje met pen naast je bed. Als je wakker wordt, schrijf het gelijk op.

12 Heilige Nachten

Wist je trouwens dat de nachten tussen 25 december en 6 januari ook wel de 12 Heilige Nachten worden genoemd? De 12 Heilige Nachten waren al een begrip bij onze verre voorouders.

Zoals in veel oude culturen al bekend was, is deze tijd een periode van ‘wereldrust’, de aarde zelf is gevat in innerlijke stilte. Juist tijdens ‘de Heilige Nachten’, staat de hemel als het ware open en kan ieder mens zich gemakkelijker verbinden met spirituele impulsen.

“Zo kunnen de Heilige Nachten jaarlijks een periode van bezinning (verleden) en bezieling (toekomst) vormen. Je kunt de ‘tijd van de heilige nachten’ ingaan met een persoonlijke vraag, een ‘levensvraag’ waarmee je worstelt, of een vraag ‘aan de toekomst’. Een klein ritueel kan je helpen om in een passende, ‘innerlijk verstilde stemming’ te raken/blijven op de momenten dat je met deze (of andere vragen) probeert te leven. De tijd voor het slapen gaan en na het wakker worden zijn van belang…Brand iedere avond een kaarsje en wees stil. Kijk met aandacht naar een mooi beeld (kunstwerk, ansichtkaart of foto). Noteer na het wakker worden de stemming waarin je ontwaakte, beelden, dromen of gevoelens waarmee je wakker werd.

(Geciteerde tekst uit: ABC Magazine 23, een digitale uitgave van ABC Antroposofie).

Start nieuwe training Picture Your Life!

Herken je dat je behoefte hebt om even stil te staan? Om uit de waan van de dag te stappen. Meer zicht te krijgen op jouw persoonlijke waarden, talenten en verlangens? En van daaruit stap voor stap je leven vormt geeft. Jij staat zelf aan het roer. Wat weerhoudt je om te doen wat je werkelijk verlangd? En wat helpt jou om jouw leven (nog) meer vorm te geven op een manier die bij jou past?

Dinsdag 23 januari gaan we van start. Een programma van 5 avonden en een zondagochtend.

Voor meer informatie zie: http://picture-your-life.nl/

Je bent van harte welkom.

Namasté,

Brenda Boele

Picture Your Life is een samenwerking tussen Bregje Taalman en Brenda Boele. Je leven (en werk) creëer je zelf. Zelfbewust & met beide benen op de grond. Daar geloven wij in. We nodigen je graag uit om uit de waan van de dag te stappen, bewuste keuzes te maken en je leven in te richten op een manier die bij jou past. We werken vanuit de positieve psychologie en gebruiken een mix van methodieken als mindfulness, ACT, opstellingenwerk, lichaamswerk, natuurcoaching & voice dialogue. Naast onze kennis en ervaring als coach, trainer en psycholoog, nemen we ook onze rugzak mee met persoonlijke ervaringen.