Zorgprofessionals en teams die deelnemen aan bosbaden ervaren niet alleen fysieke en mentale voordelen, maar ook een hernieuwde verbinding met zichzelf en hun omgeving.
Bosbaden biedt:
Ervaring deelnemer
"Brenda is rustig en prettig aanwezig. Stap voor stap begeleidt ze je om je onder te dompelen in het bos. Door te vertragen, mindfulness en uitnodigingen helpt ze je om stap voor stap al je zintuigen open te zetten. Zo werd ik meer gewaar van wat er om mij heen in het bos was. Met dit voorwerk krijg je de opdracht om een uur lang in je eentje ergens in het bos te gaan zitten. Dat vond ik weldadig! Het bos om je heen komt tot leven en je voelt je opgenomen worden door wat er om je heen gebeurt. Ik vergat de tijd en het uur was zo om.
Ik vond het een weldadige ervaring die me hielp om uit m’n hoofd in m’n lijf te zakken en zo meer in verbinding te komen met de meer-dan-menselijke wereld om me heen. Dank je wel Brenda!"
Bosbaden helpt om stresshormonen zoals cortisol te verlagen. Uit onderzoek bleek dat deelnemers die tijd doorbrachten in het bos een significante vermindering in cortisolwaarden, lagere bloeddruk en een gereguleerde hartslag ervoeren in vergelijking met tijd doorbrengen in een stedelijke omgeving.
Een studie toonde aan dat blootstelling aan boslucht het aantal natuurlijke killercellen (NK-cellen) in het lichaam verhoogt. Deze cellen spelen een cruciale rol in het bestrijden van infecties en het voorkomen van tumoren. Het effect hield dagen tot weken aan na een bosbad.
Bosbaden kan symptomen van angst, depressie en boosheid verminderen, terwijl het tegelijkertijd gevoelens van geluk en welzijn bevordert. Een overzichtsartikel concludeerde dat bosbaden effectief kan worden ingezet om mentale gezondheid te ondersteunen.
Onderzoek heeft aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur het creatieve probleemoplossend vermogen kan vergroten. Dit is vooral relevant voor professionals die vaak complexe situaties moeten aanpakken. Deelnemers die vier dagen in een natuurlijke omgeving doorbrachten, zagen een toename van 50% in hun creatieve denkvermogen.
Een systematische review bevestigde dat blootstelling aan groene omgevingen, zoals bossen, geassocieerd is met een lagere bloeddruk, een verbeterde hartslag en een afname van het risico op hart- en vaatziekten.
Public Health*. Dit onderzoek analyseerde gegevens van verschillende studies en concludeerde dat blootstelling aan natuurlijke omgevingen de algehele fysieke gezondheid significant kan verbeteren.
Een studie gepubliceerd in het Journal of Affective Disorders toonde aan dat tijd doorbrengen in natuurlijke omgevingen, zoals bossen, een positief effect heeft op het verminderen van angst en depressieve symptomen. Deelnemers voelden zich rustiger en meer ontspannen na een bosbad.
Regelmatig tijd doorbrengen in de natuur, en specifiek in bosrijke gebieden, is in verband gebracht met een verbeterde slaapkwaliteit. Dit komt onder andere door de afname van stress en de blootstelling aan natuurlijke lichtpatronen, die bijdragen aan een gezond slaap-waakritme.
De bovenstaande onderzoeken bieden sterke wetenschappelijke onderbouwing voor de voordelen van bosbaden. Het effect van tijd doorbrengen in de natuur is meetbaar en heeft zowel op korte als lange termijn positieve gevolgen voor fysieke en mentale gezondheid. Door bosbaden te integreren in een vitaliteitsprogramma voor zorgprofessionals en andere medewerkers, kun je bijdragen aan stressvermindering, een betere mentale balans, verhoogde creativiteit en een verbeterde algehele gezondheid.